Bygdøy Allé 17

Mandag - Fredag 10-16

Om Mitt Kashmir

Mitt Kashmir ønsker å bygge en bro over fordommer mellom kulturer og religioner. Materialene vi bygger med er tradisjoner, håndverk, fellesskap og tillit.

Vi tror at arbeid og respekt er reisverket i et bærekraftig fundament som kan bære broen som forener vestlig sans for kvalitet og Kashmirs stolte vevetradisjon.

Vi skal tilby unik kvalitet og en varm opplevelse i alle ledd. Gjennom direkte kommunikasjon skal vi sørge for at vakre produkter fra et omstridt område finner veien til norske forbrukere til gode priser.

Vi er Katrine og Tore André - et nesten helt vanlig par fra Gamlebyen i Oslo. Vi lever i en maksimalistisk sfære av farger og nærvær.

Når vi lukker øynene, ser vi for oss shikaraene som sklir over Dal Lake i Srinagar. Mitt Kashmir startet med en bag med broderte sjal fra kashmirdalen - og veien inn i butikken på Majorstua har være utrolig spennende.

- Men hva med resten av dette vakre landet da? sa Tore André en kveld. Vi bladde oss gjennom reisene våre øst og vest og sør i landet. Jo, selvfølgelig. Vi måtte utvide horisonten og inkludere resten av dette merkverdige, spennende, mangfoldige og fantastiske landet. 

- Men da er det en del ting som må på plass. Det er alt for mange som utnytter barn ved store fabrikken, spesielt i smykke og tekstilindustrien. Det vil jeg ikke være med på, svarte Katrine.

- Nei, vi må finne noen prosjekter med sunne verdier, der de produserer kvalitet og skaper arbeidsplasser for voksne slik at barn får muligheten til å gå på skole, kvitterte Tore André.

Og slik startet veien videre. 

Vi fant nemlig akkurat det vi lette etter. Vi knyttet kontakter med små produksjonsenheter i Tamil Nadu sør i India. Og det som forbløffer oss og inspirerer oss er mangfoldet og kvaliteten på produktene som lages. Vi har fått den ære å besøke små samfunn som med iver og glede lærer opp landsbykvinner til å produsere egne produkter og skape seg sine egne små bedrifter som gir dem både selvtillit og et livsgrunnlag som muliggjør skolegang for barna deres.

Vi har møtt ildsjeler, designere fra storbyene som reiser til landsbygda for å sette opp små bedrifter – og vi forbløffes av skattene som kommer ut av deres initiativ. Og det er en stor glede å kunne bringe disse til Norge. Det er helt grunnleggende viktig for oss at menneskene bak produktene vi selger får betalt for jobben de gjør, at arbeidsforholdene er gode - og at barna i familiene får tilfredsstillende skolegang. Nettopp derfor reiser vi selv til produksjonsenhetene i landsbyene for å følge produksjonen på nært hold.

Dagens butikk i Majorstuveien er resultatet av ideer, design og tanker som vi bringer med oss ned til små samfunn som jobber med tekstiler, papir, stein og skinn. Sammen skaper vi stadig nye produkter som er stolte av å kunne introdusere for det norske markedet.
Dette er det som gjør Mitt Kashmir til et fargerikt spekter av kvalitetsvarer produsert av voksne mennesker som er stolte av det de gjør.  
 
- Men butikken vår heter jo fremdeles Mitt Kashmir, selv om vi nå også jobber med andre deler av India? Sa Katrine.

- Det gjør ikke noe, det var jo i Kashmir eventyret startet - og vi vil alltid ha kashmirernes stolte vevetradisjon som en ryggrad i hverdagen vår - så enkelt, så ærlig, svarer Tore André.