Slik fremstiller vi farger til strikkegarn i silke
Varekunnskap er essensielt for Mitt Kashmir. Her finner du informasjon om planter, teknikker og prosesser vi benytter i fremstillingen av fargene som brukes til vårt økologiske strikkegarn.
Teknikker
Vi farger alt for hånd. Som dere kan se et eksempel på her.
Planter
Kirsebærplomme, også kjent som Myrobalan (Prunus Cerasifera). Frukten kokes for å fremstille fargestoffet vi trenger. Ferdig fremstilt fargestoff siles og kjøles ned over natten. Ved innfarging av silkegarnet varmes væsken gradvis opp fra 55 grader til maksimalt 85 grader under konstant forsiktig omrøring. Innfargingstiden varierer fra 1-1,5 time.
Krapp - kjent for mange som Madder roots på engelsk (Rubia Cordifolia). Røttene til krappbusken blir vasket og klippet i passende lengder (2-5 cm), lagt i en stor balje med kaldt vann over natta. Røttene mangedobler sin størrelse og legges deretter i en "vaskepose" sammen med vannet i innfargingskaret.
Materialet som skal farges legges i samme kar sammen med enda mer vann. Karet varmes opp til 30 grader mens vi rører rundt forsiktig i en halv time. Deretter øker vi temperaturen til 80 grader. Mens vi hele tiden rører om forsiktig. Dette er en møysommelig prosess, for løsningen må ikke koke. Da blir det brunt og gjørmete. Og det er ikke bra.
Sappantre (Caesalpinia Sappan). Sagflis kokes i en time, siles minst to ganger og er klart til bruk. Garn, fargestoff og gjerne mer vann, varmes opp fra 30 til 70 grader. For å oppnå rett farge tar dette omtrent 45 minutter under konstant forsiktig omrøring.
Blåtre (Haematoxylum Campechianum) Større biter av sagspon kokes under lav varme i to timer. Fargestoffet vi sitter igjen med er fiolett. Under kolonitiden ble det utkjempet krig mellom Spania og England om områder som hadde blåtre i Mellom- og Sør-Amerika. Fargen var nemlig svært verdifull for 500 år siden.
Ferdig fremstilt fargestoff kokes forsiktig opp fra 40-80 grader med silkegarnet i 45 minutter.
Løk (Allium Cepa) finnes i mange varianter og farge utvinnes fra tørket skall. Fra gul løk får vi brune og gule farger, avhengig av mengden skall som benyttes, koketid og vannets hardhet. Det kan ha stor betydning.
Fra rødløkskall får vi grønne farger. Når vi bruker av naturlige materialer på denne måten vil det alltid bli forskjeller på fargene. Vi koker skallet i omtrent 1 time for å få ønsket farge. Avkjølt, silt væske kjøles ned over natten. Fargestoffet kokes opp med garn fra 40 til 90 grader til vi har oppnådd ønsket farge.
Gurkemeie (Curcuma Longa) er et krydder vi kjenner godt. Det tilhører ingefærfamilien, og det er knollen vi benytter. For å få gurkemeie i pulverform, vaskes roten før den skrelles. Skrellet legges på en plate, og her blir det liggende i et godt ventilert rom i cirka 14 dager.
Luftfuktigheten bør være lav. Tørking i ovn, eller i en dehydrator er også mulig. Vi luft-tørker. Vi knuser det ferdig tørkede skrellet i en morter. Og vipps, du har et hjemmelaget krydder, eller fargestoff (som vi bruker det som).
Indigo (Indigofera Tinctoria). Vi snakker om ekte indigo. Fremstillingen av naturlig indigo er langt fra enkelt. For i motsetning til de fleste andre fargestoffene vi benytter, så holder det ikke å koke bladene. Bladene fermenteres over en lengre tid i en tank tilsatt enzymet indimuslin. Prosessen frigjør det kjemiske stoffet indoxyl. Vi lar dette pågå i mange timer.
Neste trinn er å utsette blandingen for luft. Med hjelp av årer vender vi luft inn i væsken. Oksyderingen som oppstår fremskynder utviklingen av fargestoffet. Det dannes et tykt lag i overflaten som vi fjerner. Vi ser da en vidunderlig blåfarge. Den blå væsken reduseres ned til en "paste". Denne lar vi tørke -og resultatet er indigopulver.
Farging av garn med indigo er også krevende. Pulveret vi har produsert blandes veldig forsiktig med vann. Garnet legges ned i blandingen og får ligge der i ca 15 minutter. Når vi tar opp garnet, er det viktig at det ikke drypper væske ned i fargebadet. Da fortsetter oksyderingen og vi får en annen farge! Fargen på garnet er nå grønnaktig, men mens det tørker oppstår fargeforandringene. Helt magisk. Vi skal lage en video! Men Covid-19 må gi slipp først.
Beisemiddel
Alun (kaliumaluminiumsulfat) Finnes naturlig i naturen som krystaller. Er et naturlig stoff som også brukes i matlaging.
Jernvann. Vi koker spiker. Jepp, avkoket av spiker benyttes som beisemiddel.