Bygdøy Allé 17, inngang fra NielsJulsgate. Ring når du er her.

Mandag - Fredag 09-17

Man må gjøre en avtale før man kommer, da vi ikke alltid er i lokalene.

Ring 93 80 80 22 eller send epost til tag@mittkashmir.no

· · · Kommentarer

Takknemlighet og silke

· · · Kommentarer

Jeg har lært at takknemlighet ikke skal tenkes. Det skal vises, uttrykkes, deles og gis videre.

Konsekvensene av min første blogg var merkbare. Det var rekordmange besøk i nettbutikken og mange tok turen innom hjørnet mitt.

Tusen takk.

Hva vil jeg nå? Jo, jeg vil dele litt om hva som skjer hos oss og i India. Det siste først.

Vårt samarbeid med lokale produsenter startet i delstaten Kashmir, men Mitt Kashmir har utvidet sine horisonter år etter år - og i dag samarbeider vi lokale produsenter i 14 delstater i India. Alle delstatene har sin egenart og sine håndverkstradisjoner.

Assam - mer enn te

Helt i øst ligger delstaten Assam, kjent for mange som en tesort. Og ja, det dyrkes teblader her, men vi jobber ikke med te. Men med silke. Organisk silke - farget med naturfarger. Produksjonen vår her er ikke stor, men den utgjør en stor forskjell for de som vever og farger for oss. De aller fleste jobber hjemmefra. Familiene har vanligvis kun én vevestol; en håndvev. Når de har jobb vever de åtte timer per dag, og tjener tre ganger så mye som de ville gjort hvis de hadde plukket teblader eller gjort annet arbeid på de enorme plantasjene.

Silkevev Assam Mitt Kashmir

Hva betyr egentlig organisk silke?

Jo, det betyr enkelt forklart at vi tar ikke livet av silkeormen i produksjonen. Ved vanlig silkeproduksjon dyppes kokongen, med larven i, i kokende vann. Da kan man få en silketråd på opptil 3000 meter. Ved organisk produksjon åpner vi kokongen i den ene enden og lirker larven ut. Sprell levende.

Kokongen legges så i bløtt, dunkes flat, legges til tørk og fra dette produktet spinner vi silketråde for hånd. Fargene vi bruker kommer fra et stort kooperativ hvor det dyrkes forskjellige planter som igjen destilleres til naturlig fargestoff. 

Silkeorm

Bekymret for oss

Min gode venn Puberun ringte meg på WhatsApp for et par dager siden og var veldig bekymret for oss nordmenn. Han og flere av de som jobber med oss, har fått med seg at Norge er hardt rammet av viruset. Han var oppriktig bekymret. Jeg beroliget han og fortalte at myndighetene har relativt grei kontroll på situasjonen og at vi får nok informasjon.

Når jeg spør hvordan de har det, får jeg vite at de tar det helt med ro i forhold til viruset. Langt ute på landsbygda er det få, om det i hele tatt, noen besøkende eller tilreisende. Men ... De har slett ikke jobb. De få kundene de har, har nå kansellert ordrene sine på grunn av usikkerhet. I India er det portforbud, og alt er stengt. Puberun og hans folk lager silkeskjerf som blir solgt i turistbutikker, hoteller osv. De er alle stengt. Nå så han kanskje teplantasjen som eneste utvei for å nok ris og grønnsaker til familien. 

Og her kommer takknemligheten inn. Den skal gis videre. Jeg er takknemlig for de flotte silkeskjerfene Puberun og familiene i Assam vever til oss. Og skal gjøre hva jeg kan for at de skal fortsette med å veve for meg og ikke brekke ryggen på te-plantasjene.

Mitt neste prosjekt

Jeg skal klare å opprettholde produksjonen i Assam, og for å fart på dette selger jeg nå to skjerf til prisen av én.

Klikk deg inn i nettbutikken her og se på tilbudet. Og nei, det er ikke aprilsnarr. Det overlater vi til rikspressen. 

Bor du i Oslo, så kjører jeg forresten varene hjem til deg. 

Hilsen Taggen