Bygdøy Allé 17, inngang fra NielsJulsgate. Ring når du er her.

Mandag - Fredag 09-17

Man må gjøre en avtale før man kommer, da vi ikke alltid er i lokalene.

Ring 93 80 80 22 eller send epost til tag@mittkashmir.no

· · 6 kommentarer

Noe godt å lese på

· · 6 kommentarer

Vi skal gjøre noe helt nytt

For en tid tilbake skrev jeg i et nyhetsbrev at vi holder på med et nytt prosjekt. Jeg tror tiden er inne for å dele med dere hva dette er.

Under en reise i Assam i nordøst-India møtte jeg en familie som vevde nydelige bomulls-skjerf som de solgte på gata. Det var langt mellom de lokale kundene. Jeg stilte noen spørsmål rundt hvordan de jobbet og regnet ut at de tjente mellom 50-70 øre timen.
Og de kunne ikke forstå hvorfor de var fattige.

Her er skjerfet de holdt på med når jeg var der:

Dette gjorde for vondt å være vitne til. Så da gikk jeg meg en tur ut i jungelen. For Assam er nemlig, jungelland helt på grensen til Bhutan. Hvordan kan så fantastisk håndverk bli liggende på en støvete gate her oppe? Hvordan kan jeg hjelpe? Midt i bushen fikk jeg en idé.

En klin kokos idé falt ned i hodet mitt

20 sekunder senere falt brikkene på plass. Plutselig så jeg for meg hvordan jeg kunne løse et behov her hjemme og samtidig sørge for at familiene i Assam får verdige liv.

Vi skal lage produkter som skal selges på dugnad. I stedet for håpløse og umulige produkter som er på markedet i dag skal vi lage ting folk trenger og vil ha.

Doruller er fint og praktisk det, men eier du ikke bil og poden har solgt 20 pakker med 72 doruller til inntekt for fotballaget, så får du som fort et logistikkproblem. Det er ikke for ingenting at lagledere og trenere har garasjen og loftet fullt av doruller.

Sokker trenger vi alle, men hva vet vi om fabrikkene som lager dem? Kaker fra Estland, Polen eller Nederland er sikkert godt, men sunt er det vel ikke.

Alternativet er Rettferdig Dugnad

Idéen som kom til meg i jungelen handler om full transparens. Den handler om å utvikle en dugnad som alle tjener på. Den handler om å lage produkter som vi trenger og som vi kan kjøpe med god samvittighet når speideren, korpset eller håndballaget skal samle inn penger.

Jeg kalte inn landsbykvinnene til idémyldring. Og dette er planen:

Vi håndvever kjøkkenhåndklær i økologisk bomull og farger dem med plantefarger. Vi strikker vaskekluter i samme bomull. Vi strikker luer, sokker og votter i ull/silke-blandinger.
Vi skal lage duftposer med urter og skjærefjøler i bambus.

Her ligger prøver på vaskekluter, tørkehåndklær, håndstrikkede luer med refleksgarn og pannebånd i ren silke (vårt eget garn):

Her er damene som vevet de første tørkehåndklærne:

Allmannamøte i landsbyen. Her skal det bli arbeid til mange. Veldig mange.

Vi skal også samarbeide med en organisasjon som hjelper spedalske med arbeid. Herfra kommer håndvevede badehåndklær, duker og mye mer.

Fjøl og serviettringer i bambus. Og et organisk såpestykke.

Håndklær, duker og pledd i bomull. Vevet i en leprakoloni.

Eller hva med håndstrikkede skjerf i ren ull?

Derfor er dette annerledes

Jo, vi dokumenterer absolutt alt knyttet til produksjonen. Vi garanterer for gode, og ikke minst faste lønninger til alle involverte. Når vi skal regne ut priser på varene tar vi utgangspunkt i en god månedslønn og deler den på 20 arbeidsdager á 8 timer. Så ser vi på hva de kan lage på den tiden. Den ansattes lønn blir altså utgangspunktet for varens pris til klubbene som skal selge.

Alle produktene kommer med QR-koder som fører til bilder, tekster og historier om hvem som står bak varen. På den måten sørger vi for at når du støtter idrettslaget, så støtter du dobbelt!

Rettferdig dugnad skal leve på en brukervennlig nettside som gjør det superenkelt for lag og foreninger å opprette.

Levedyktig? Ja, vi tror det!  

Når kommer vi i gang? Planene er klare. Men vi trenger startkapital for å komme skikkelig i gang med produksjonen og utvikling av nettsiden. Vi ønsker ikke å låne penger. Men vi har Mitt Kashmir og nettbutikken er full av varer. Så om du ønsker å bidra, kjøp julegaver hos oss!

Vil du bidra?