Bygdøy Allé 17, inngang fra NielsJulsgate. Ring når du er her.

Mandag - Fredag 09-17

Man må gjøre en avtale før man kommer, da vi ikke alltid er i lokalene.

Ring 93 80 80 22 eller send epost til tag@mittkashmir.no

· · Kommentarer

Trenger verden butikker og sånne som meg?

· · Kommentarer

Det er fire uker til jul, og vi er midt i den svarte uka. Slik ser det i alle fall ut på Internett. Vi får tilbud som skal være for gode til å være sanne. Ikke rart at en del mennesker sier "Nok er nok. I år dropper vi gavene".

Jeg forstår hva de sier. Men har de rett? Er det bedre for verden om vi slutter å handle og heller gir pengene til en internasjonal organisasjon som tar seg av folk i nød?

Som den skråsikre kremmeren jeg er, er svaret mitt klokkeklart ... Begge deler?

Jeg lever av handel. Jeg og rundt 125 000 andre osloborgere jobber med handel og service. Vi er ganske mange, og vi bidrar med veldig mange milliarder i fellesskapskassa. Men trenger samfunnet oss egentlig? Vi som selger "ting" du kanskje egentlig ikke trenger? For hvem trenger vel egentlig et nydelig skjerf? De fleste menn har "skjerfet sitt"... og kona mi har nok. Så da bør jeg legge ned da?

Jeg tror ikke det. Vi mennseker liker å fornye oss. Vi fortjener å føle oss fine. Skjerf er bruksgjenstander. De varer lenge hvis du tar vare på dem, og de er personlige. Jeg snakker med mange kunder som får et forhold til skjerfet. Et skjerf kan brukes til enhver anledning, og for å dra den litt langt - så vil jeg også påstå at helse-effekten er der. Har ikke du hatt en bestemor som sier "det trekker ute, ikke gå så åpen i halsen...". Og hvem vil vel snufse og harke akkurat nå?

Holder det som argument for å handle? Nei, selvfølgelig ikke. Som en bitteliten aktør forsøker Mitt Kashmir å bringe frem håndverk, tradisjon, kunst, ære, levebrød og ekte mennesker. Vi er brobyggere mellom religioner, språk, kulturer og fordommer. Vi er i undervisningsbransjen! Vi lærer av dem, de lærer av oss. På så mange plan.

Når du kjøper et organisk silkeskjerf av meg, farget med ekte indigo, bidrar du til at stolte og dyktige mennesker kan bli boende i sine små landsbyer i Assam og Megalia. De bidrar til at landsbygda forblir og ikke forlatt ved at innbyggerne flytter inn i rønner på utsiden av storbyene på jakt etter dårlig betalt arbeid.

En stor majoritet av våre partnere tilhører minoriteter. I sitt eget hjemland. Mange er muslimer. De blir forfulgt når de kommer til byene. Dessverre blir mange utnyttet på grunn av sine manglende akademiske kunnskaper, og vi vet alle hva dette fører til.

På det ene bildet over ser du to jenter. De er i begynnelsen av tjueårene, og de studerer på universitetet. Studiet er finansiert av foreldrenes arbeid som silkeorm-farmere og silkeprodusenter, og produksjonen skjer i deres eget hjem. Når du handler av meg - så handler jeg med dem. Jeg besøkte dem og opplevde deres hverdag. Dette er viktig. Sammen sørger vi for at de har det godt på jobb og kan leve av det.

Bedre gaver kan man ikke gi.

Nå skal jeg være litt personlig. Mange vet at jeg lever med kreft. Som kreftpasient skal jeg vel ta det med ro. Jeg kunne kanskje tatt imot tilbudet om sykmelding og skalert ned hele prosjektet mitt med Mitt Kashmir.
For meg hadde det vært å se svart på fremtiden.
Og jeg ser bare lys. Midt i black week.

Damen på bildet over gråt da jeg skulle reise fra landsbyen, og hun bablet i vei på assameisk. Min venn Puberun oversatte: Hun sier du kommer fra Gud. For hvorfor ellers ville du kommet så langt for å gi dem arbeid?

Jeg vet at for hvert skjerf jeg selger nå før jul - så øker sjansen for at jeg kan sette folk i arbeid i januar. Jeg er helt ærlig når jeg sier at det er det som tenner gnisten i meg hver gang det tikker inn en bestilling i nettbutikken

Og jeg tror at det er akkurat denne gnisten verden trenger nå. 

Hva er egentlig bærekraft?

Gjennom handel i flere hundre år har vi skapt en avhengighetsrelasjon mellom øst og vest. Vi kan ikke bare si "nei, nå skal vi ikke handle mer"... Det er ikke slik det fungerer. Men vær gjerne bevisst når du gjør dine innkjøp. I dag er det ikke vanskelig i dag å finne butikkene som har verdier som stemmer med dine egne.

Den beste medisinen for ro og stabilitet mener jeg er trygg økonomi og forutsigbarhet. Og derfor fortsetter jeg å jobbe - hver dag - helt frem til julaften, også i år. 

Hilsen Taggen